Een familie uit Californië heeft een rechtszaak aangespannen tegen Tesla en CEO Elon Musk na het tragische overlijden van hun zoon. De man kwam om het leven in een crash terwijl zijn Tesla in de ‘autopilot’-modus stond.
Een fatale vergissing
Genesis Giovanni Mendoza Martinez kocht naar verluidt een Tesla Model S omdat hij dacht dat de auto volledig zelfrijdend was. Volgens de rechtszaak is hij door misleidende claims van Tesla en Elon Musk tot deze aanname gekomen. De familie stelt dat Tesla de zelfrijdende mogelijkheden onterecht als volledig veilig en geperfectioneerd heeft gepresenteerd.
Tesla ontkent echter verantwoordelijkheid en beweert dat het voertuig een “redelijk veilig ontwerp heeft, volgens de toepasselijke wetgeving”. Het bedrijf voegt toe dat het ongeval mogelijk deels veroorzaakt is door nalatigheid van Mendoza Martinez zelf.
Tesla’s reactie op de rechtszaak
In een officiële verklaring stelde Tesla: *“Geen enkele aanvullende waarschuwing had het vermeende incident of de schade kunnen voorkomen.” De advocaat van de familie, Brett Schreiber, beschuldigde Tesla ervan publieke wegen te gebruiken voor de ontwikkeling van autonome rijtechnologie.
Hij zei tegen The Independent: “De dood van meneer Mendoza en de verwondingen van de hulpverleners hadden volledig voorkomen kunnen worden. Het is zorgwekkend dat Tesla weet dat veel van zijn oudere modellen met dezelfde defecten nog steeds op de weg rijden, wat risico’s oplevert voor het publiek.” Het tragische ongeval vond plaats op 18 februari 2023. Giovanni’s broer, Caleb, raakte ernstig gewond bij dezelfde crash. Over Tesla’s ‘autopilot’-functie zei de advocaat verder: *Het is die drang om producten op de markt te brengen die nog niet klaar zijn voor grootschalig gebruik.”
(lees verder onder de afbeelding)
Misleidende claims en klachten over ‘autopilot’
De rechtszaak stelt dat Giovanni werd beïnvloed door Tesla’s marketing, inclusief tweets van Musk en berichten op de officiële blog van Tesla. Het document beschrijft hoe Tesla klanten misleidde: “Giovanni geloofde dat de ‘autopilot’-functie met de ‘full self-driving’-upgrade veiliger was dan een menselijke bestuurder en zelfstandig veilig over snelwegen kon navigeren.”
Daarnaast beschuldigt de aanklacht Tesla ervan medewerkers te trainen om klachten van klanten niet schriftelijk vast te leggen. Als klanten wel een schriftelijk antwoord ontvingen, werd hen verzekerd dat de ‘autopilot’-functie naar behoren werkte. Bovendien zouden consumenten onder druk zijn gezet om geheimhoudingsverklaringen te ondertekenen om reparaties onder garantie te laten uitvoeren.
“Voortdurend gevaar op de weg”
De aanklacht stelt verder: “Dit heeft — en zal blijven leiden tot — meerdere botsingen tussen Tesla’s en andere voertuigen of voetgangers, met de dood of ernstig lichamelijk letsel tot gevolg.” In een reactie aan de Amerikaanse rechtbank in het Northern District van Californië beweerde Tesla dat de schade en verwondingen van Mendoza Martinez en Caleb mogelijk veroorzaakt zijn door oneigenlijk gebruik of gebrekkig onderhoud van het voertuig, wat voor Tesla niet redelijkerwijs te voorzien was.
(Afbeeldingen: Unsplash)